Καθηγήτρια
etheofili@uniwa.gr
210-5381564
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, Π. Ράλλη 250 & Θηβών, 12244 (Αιγάλεω), ισόγειο Β` Κτιρίου
Υποδοχή Φοιτητών: ΤΡΙΤΗ 9.00-10.00, ΤΕΤΑΡΤΗ 15.00-17.00
Δρ Ελένη Θεοφίλη – Μπεντενιώτη,
Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α.
- Διδάκτωρ Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ο.Π.Α.) του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, 1999
- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Sc.) στην «Προστασία Περιβάλλοντος» της Νομικής Σχολής, Τμήμα Νομικών Επιστημών – Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μόντενα και Ρέτζιο Αιμίλια Ιταλίας (Universita degli studi di Modena), Μόντενα, 2000
- Πτυχίο Μαθηματικού Τμήματος Φυσικομαθηματικής Σχολής ΕΚΠΑ, 1984.
Σπούδασε Μαθηματικός στο Φυσικομαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (1984) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών (2000) στην «Προστασία Περιβάλλοντος» της Νομικής Σχολής του Τμήματος Νομικών Επιστημών – Μεταπτυχιακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου της Μόντενα και Ρέτζιο Αιμίλια στην Ιταλία (Universita degli studi di Modena). Είναι Διδάκτωρ (1999) του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με γνωστικό αντικείμενο διατριβής «Ειδικότερες Ρυθμίσεις περί Διαδημοτικών Συνεργασιών και η Συμβολή τους στην Ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κεφάλαια της οποίας αναφέρονται σε θέματα διαχείρισης και προστασίας περιβάλλοντος σε επίπεδο τοπικών δομών. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και Ιταλικά.
Είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α., Σχολή Μηχανικών) και από το 2005 σε μόνιμη θέση βαθμίδας Καθηγητή (ΦΕΚ 166/13-7-2005, τ. Ν.Π.Δ.Δ.). με γνωστικό αντικείμενο «Μελέτη και Σχεδιασμός Ανάπτυξης Τοπικών Δομών και των Ευρύτερων Περιαστικών Περιοχών τους» στο Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και μετέπειτα (2013) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. Από το 2001 έως το 2005 διατέλεσε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα. Έχει διδάξει στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) ως ωρομίσθια καθηγήτρια (1988-1993) και στη ΣΕΛΕΤΕ με ανάθεση διδασκαλίας με ωριαία αντιμισθία, ως επιστημονικός συνεργάτης (1999-2000). Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Διευθύντρια του Τομέα Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Έργων του οικείου Τμήματος και του αντίστοιχου Τομέα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του τ. ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.
Από το 2014 έως σήμερα είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια – μέλος της Σ.Ε., σύμβουλος σπουδών και διδάσκουσα (ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, εισήγηση – επίβλεψη – αξιολόγηση διπλωματικών εργασιών) στο πλαίσιο του ΠΜΣ “Εφαρμοσμένες Πολιτικές & Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος” (“Policies & Applied Methods for the Protection of the Environment”) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, το οποίο επανιδρύθηκε το 2021 ως αυτοδύναμο, και είχε τις ίδιες ιδιότητες στο πλαίσιο του όμοιου και ομότιτλου ΠΜΣ που λειτούργησε ως Διιδρυματικό κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2015 έως και 2020-2021 σε συνεργασία ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.) και Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τμ. Διοίκησης Διαχείρισης και Μάρκετινγκ). Είναι επίσης μέλος της Σ.Ε. (2020-σήμερα) του αυτοδύναμου ΠΜΣ «Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» του οικείου Τμήματος.
Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη, του «Κέντρου Επιμόρφωσης Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης», ως εισηγήτρια ειδικών θεμάτων σε σχέση με την προστασία περιβάλλοντος και ως αξιολογητής σε σειρά Προγραμμάτων και Σεμιναρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων Επιστημόνων, που οργανώθηκαν με κοινοτική συγχρηματοδότηση στην Ελλάδα και στο Βέλγιο (1990-1994, 1999-2000). Εργάστηκε επίσης ως Ειδικός Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Τήλου (2002).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα επί θεμάτων περιφερειακής ανάπτυξης και απασχόλησης, στο πλαίσιο συνεργασίας με αντίστοιχους ερευνητικούς και αναθέτοντες φορείς (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κέντρο Επιμόρφωσης Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης Πειραιά, ΥΠΕΘΟ). Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών (θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικής διαχείρισης, νομικού πλαισίου για αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα) και συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια.