Χαραλαμπάκης Αριστοτέλης

Ο Αριστοτέλης Ε. Χαραλαμπάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2024). Είναι κάτοχος Διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1999), με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Imperial College του Λονδίνου (2000, MSc/DIC with distinction) και κάτοχος του Ronald Stewart Jenkins Memorial Prize από το Imperial College “for excellence in structural mechanics” (2000). Την περίοδο 2004–2009 εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Ανελαστική δυναμική ανάλυση φορέων με προσομοίωση κατά Bouc–Wen». Από το 2010 διδάσκει σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η δυναμική ανάλυση και ο αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευών, τα υστερητικά προσομοιώματα (απόκριση, αναλισκόμενη ενέργεια, ταυτοποίηση συστημάτων), η βελτιστοποίηση καθώς και η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning – ML) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) σε εφαρμογές Μηχανικού.

Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε περισσότερες από 40 επιστημονικές δημοσιεύσεις (με 26 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά) και κριτής σε περισσότερα από 20 διεθνή περιοδικά. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 4 βιβλία, νεότερο εκ των οποίων είναι το σύγγραμμα «Δυναμική Στερεού Σώματος» (2023). Έχει συμμετάσχει σε 3 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Η ερευνητική του προσπάθεια έχει προσελκύσει περισσότερες από 1000 αναφορές στο Google Scholar και 700 αναφορές στο Scopus. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board) των διεθνών περιοδικών: Frontiers in Built Environment: Earthquake Engineering και Frontiers in Built Environment: Computational Methods in Structural Engineering. Είναι κάτοχος (ως μοναδικός εφευρέτης, σε ποσοστό 100%) ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας σχετικού με σεισμική μόνωση κατασκευών από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Τέλος, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής, και του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ).